Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Hari ini, BLOG MAHN akan berkongsi dengan anda semua CARA MEMBUAT PUDING ROTI KARAMEL COKLAT hasil perkongsian AHLI GROUP MASAK APA HARI NI (MAHN) iaitu Ana Mariana Ismail. Sama-sama lah kita semua tengok dan belajar dari dia ye. step by step dia tunjukkan tu.
Sekiranya ada soalan yang hendak ditanyakan, anda boleh PM terus kepada beliau untuk lebih cepat respond. inshaALLAH ahli-ahli Group MAHN semuanya peramah dan baik-baik belaka. hihi.
Okay jom kita terus lihat resepi dari beliau :-
PUDING ROTI KARAMEL COKLAT
BAHAN-BAHAN :
5 keping roti, susu cair 1tin,
susu pekat 3/4 tin(klau x suka manis blh kurangkan)
air suam 1tin (sukat guna tin susu)
telur Gred B 4bji, esen vanilla, serbuk koko & gula pasir
masakkan 3sudu besar gula sampai bertukar kaler perang
pastu masukkan sedikit air. hati-hati air gula akan meruap skit & akan jadi
berketul tapi jangan risau kacau je terus sampai cair pastu tutup api.
Ok pastu tuang dalam loyang ketepikan dulu ok.
Carik2 kan roti ngn susu cair,susu pekat & air suam blend sampai sebati..
Pastu pukul telur sampai hancur pastu tapis masukkan dlm blender
Masukkan sedikit esen vanilla dan blend lagi
Pastu masukkan setengah adunan tadi dalam loyang yang ada gula karamel tadi.
Periuk kukus dipanaskan dulu ye. Kukus adunan biasa dlm 20-25mnt.
Balance adunan td kita masukkan 2 sudu besar serbuk koko, pastu blend.
Saya masukkan sedikit gula sebab serbuk koko ni pahit sikit.
Nampak tak adunan pertama kita dah masak
Ok pastu masukkan pulak adunan kedua (coklat).
Kena tuang slowly jer tau takut nanti bercampur ngn adunan putih tu
kang jadi puding karamel marble plak.. tak jadi layer dah.Hihihi
Pastu sambung kukus lagi dalam 25 minit @ sampai puding masak.
bila dah masak angkat letak kat luar kejap bg sejuk pastu baru terbalikkan.
pastu masukkan dlm peti ais yer. Abaikan rupa yg tak berapa lawa tu..
yang tu bahagian bawah bila terbalikkan tak nampak dah
Tarrraa ni la rupa puding karamel coklat kita yangg dah siap keluar dari peti ais.
tunggu msa nk ngap jer ni. hihi.
PUDING ROTI KARAMEL COKLAT
BAHAN-BAHAN :
5 keping roti, susu cair 1tin,
susu pekat 3/4 tin(klau x suka manis blh kurangkan)
air suam 1tin (sukat guna tin susu)
telur Gred B 4bji, esen vanilla, serbuk koko & gula pasir
masakkan 3sudu besar gula sampai bertukar kaler perang
pastu masukkan sedikit air. hati-hati air gula akan meruap skit & akan jadi
berketul tapi jangan risau kacau je terus sampai cair pastu tutup api.
Ok pastu tuang dalam loyang ketepikan dulu ok.
Carik2 kan roti ngn susu cair,susu pekat & air suam blend sampai sebati..
Pastu pukul telur sampai hancur pastu tapis masukkan dlm blender
Masukkan sedikit esen vanilla dan blend lagi
Pastu masukkan setengah adunan tadi dalam loyang yang ada gula karamel tadi.
Periuk kukus dipanaskan dulu ye. Kukus adunan biasa dlm 20-25mnt.
Balance adunan td kita masukkan 2 sudu besar serbuk koko, pastu blend.
Saya masukkan sedikit gula sebab serbuk koko ni pahit sikit.
Nampak tak adunan pertama kita dah masak
Ok pastu masukkan pulak adunan kedua (coklat).
Kena tuang slowly jer tau takut nanti bercampur ngn adunan putih tu
kang jadi puding karamel marble plak.. tak jadi layer dah.Hihihi
Pastu sambung kukus lagi dalam 25 minit @ sampai puding masak.
bila dah masak angkat letak kat luar kejap bg sejuk pastu baru terbalikkan.
pastu masukkan dlm peti ais yer. Abaikan rupa yg tak berapa lawa tu..
yang tu bahagian bawah bila terbalikkan tak nampak dah
Tarrraa ni la rupa puding karamel coklat kita yangg dah siap keluar dari peti ais.
tunggu msa nk ngap jer ni. hihi.
SELAMAT MENCUBA BUAT SEMUA
Resepi ini adalah hasil perkongsian
"Semoga Allah Melimpahkan Rezeki Buat Pemilik Resepi Ini"
Amin Ya Rabbal Alamin
Untuk menghubungi admin/penulis sila email ke:
masakmasak888@gmail.com
Amin Ya Rabbal Alamin
Untuk menghubungi admin/penulis sila email ke:
masakmasak888@gmail.com
No comments:
Post a Comment