Sunday 28 February 2016

KARI TELUR PERANTAU (MAHN)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hari ini, BLOG MAHN akan berkongsi dengan anda semua KARI TELUR PERANTAU hasil perkongsian AHLI GROUP MASAK APA HARI NI (MAHN) iaitu Sue Lingenfelter. Sama-sama lah kita semua tengok dan belajar dari dia ye. step by step dia tunjukkan tu. 

Sekiranya ada soalan yang hendak ditanyakan, anda boleh PM terus kepada beliau untuk lebih cepat respond. inshaALLAH ahli-ahli Group MAHN semuanya peramah dan baik-baik belaka. hihi.

Okay jom kita terus lihat resepi dari beliau :-

KARI TELUR PERANTAU


2 ulas garlic
1 inci halia
I biji bawang besar
Hiris garlic, halia dan bawang besar
1 tangkai daun kari
Serbuk kari (I love babas, beli masa blk mesia last year)
1 tin santan
Ayam (in my case I guna bahagian tulang for stock sebab isinya I nak masak sambal bali).
Telur (I always rebus telur dulu since my hubby suka macam tu)
Potato




Tumis bahan hiris dan daun kari dgn sedikit minyak masak sampai naik bau dan bawang layu.
 I always put garlic last since garlic cepat masak.

KARI TELUR PERANTAU

Masukkan serbuk kari, masak kejap, jika perlu masukkan air sedikit, 
then masukkan ayam dan potato. Kecilkan api, biarkan kejap .

KARI TELUR PERANTAU

Then masukkan santan, my case since guna santan dlm tin, I mix with 2 cawan air. Masak sampai ayam dan potato lembut. Masukkan telur rebus, dan garam serta sedikit gula serta air asam. Siap.


This is how my mat saleh hubby makan kari ayam


Here our simple dinner malaysian food, kari telur, ayam sambal bali dan jelatah.


SELAMAT MENCUBA BUAT SEMUA

KARI TELUR PERANTAU

Resepi ini adalah hasil perkongsian
Ahli Group MAHN : Sue Lingenfelter

"Semoga Allah Melimpahkan Rezeki Buat Pemilik Resepi Ini"
Amin Ya Rabbal Alamin

Untuk menghubungi admin/penulis sila email ke:
masakmasak888@gmail.com

No comments:

Post a Comment